Συχνές ερωτήσεις

  • Υπάρχουν κάποιες οδηγίες για το ραντεβού της ενδοδοντικής θεραπείας;

Η ενδοδοντική θεραπεία πραγματοποιείται με τη χρήση τοπικής αναισθησίας. Δεν υπάρχουν περιορισμοί μετά τη διαδικασία αναφορικά με την οδήγηση, την επιστροφή στην εργασία ή την άθληση. Είμαστε στη διάθεσή σας κάθε στιγμή για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει μετά τη θεραπεία.

Συνεχίζετε όλα τα φάρμακα για την υπέρταση, το σακχαρώδη διαβήτη, το θυρεοειδή και οποιαδήποτε άλλη κατάσταση όπως σας έχει συστήσει ο γιατρός σας. Σε περίπτωση οποιασδήποτε ερώτησης επικοινωνήστε μαζί μας πριν από το ραντεβού.

  • Παρακαλείστε να έχετε φάει ένα πλήρες πρωινό ή μεσημεριανό γεύμα, ανάλογα με την περίσταση

Εάν σας έχει συμβουλεύσει ο γιατρός ή οδοντίατρός σας να χρησιμοποιήσετε προληπτικά αντιβίωση πριν από οδοντιατρικές εργασίες (χημειοπροφύλαξη) εξαιτίας βαλβιδοπάθειας ή άλλης αιτιολογίας, παρακαλείστε να είστε βέβαιοι ότι έχετε λάβει την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή την ημέρα της συνεδρίας. Σε περίπτωση οποιασδήποτε ερώτησης επικοινωνήστε μαζί μας πριν από το ραντεβού.

  • Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέχω μετά το ραντεβού για ενδοδοντική θεραπεία;

Το δόντι σας και τα ούλα που το περιβάλλουν θα είναι σχετικά ευαίσθητα για μερικές ημέρες ως αποτέλεσμα των χειρισμών κατά τη διάρκεια της θεραπείας και εξαιτίας της προηγούμενης κατάστασης του δοντιού. Αυτή η ευαισθησία είναι φυσιολογική και δε χρειάζεται να προκαλέσει ανησυχία. Τα παυσίπονα που σας έχουν συσταθεί, η ιβουπροφαίνη (ALGOFREN) ή η παρακεταμόλη (DEPON) μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του πόνου. Μη μασάτε από τη συγκεκριμένη μεριά μέχρι την αποκατάσταση του δοντιού από την οδοντίατρό σας. Μπορείτε να συνεχίσετε την τυπική στοματική υγιεινή.

Σημείωση: Η κατανάλωση αλκοόλ δεν συστήνεται όσο λαμβάνετε τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει προταθεί. Σε περίπτωση που έχετε πόνο που δεν ελέγχεται με τα παυσίπονα ή σε περίπτωση πρηξίματος, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.

  • Όταν τελειώσει η ενδοδοντική θεραπεία το δόντι είναι έτοιμο οριστικά;

Με το τέλος της Ενδοδοντικής θεραπείας το σύστημα των ριζικών σωλήνων έχει εμφραχθεί μόνιμα. H εξωτερική, όμως επιφάνεια είναι εμφραγμένη με προσωρινό υλικό. Η αποκατάσταση του δοντιού πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό (μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες). Η τελική αυτή αποκατάσταση θα προστατεύει το δόντι από τερηδόνα και κάταγμα. Παρακαλούμε τηλεφωνήστε άμεσα στον οδοντίατρό σας για ένα ραντεβού. Μια πλήρης αναφορά για την θεραπεία που πραγματοποιήθηκε καθώς και οι ακτινογραφίες σας θα αποσταλούν στον οδοντίατρό σας.

Μετά από 6 μήνες από τη θεραπεία θα πραγματοποιηθεί μια επανεξέταση όπου θα αξιολογηθεί η πορεία της επούλωσης. Αυτή η συνεδρία κρατάει μόνο μερικά λεπτά και δεν σας επιβαρύνει με επιπλέον κόστος.

  • Ο γιατρός μου είπε να παρακολουθήσουμε το δόντι που έγινε ενδοδοντική θεραπεία. Μήπως κάτι δεν έγινε σωστά;

Σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η κλινική και η ακτινογραφική παρακολούθηση του ενδοδοντικά θεραπευμένου δοντιού για χρονικό διάστημα 1 έτους ή και περισσότερο, ιδιαίτερα, όταν υπάρχει απορρόφηση του οστού κάτω από τη ρίζα του δοντιού λόγω φλεγμονής. Αυτό συμβαίνει, επειδή η ανάπλαση του οστού απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

  • Θα πρέπει να ανησυχώ για τις ακτινογραφίες που βγάλαμε;

Όχι. Η λήψη ακτινογραφιών είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της ενδοδοντικής θεραπείας τόσο για την ορθή διάγνωση όσο και για τον έλεγχο των σταδίων της Ενδοδοντικής Θεραπείας. Η σύγχρονη ψηφιακή ακτινογραφία που χρησιμοποιείται με πλάκες φωσφόρου μειώνει ακόμα περισσότερο το ποσοστό της ιονίζουσας ακτινοβολίας σε σχέση με τη συμβατική ακτινογραφία. Οι ακτινογραφίες αυτές διατηρούνται στο αρχείο κάθε ασθενή και αποστέλλονται στον οδοντίατρο για καλύτερη συνεργασία επί του περιστατικού.

Για ένα ταξίδι με το αεροπλάνο Παρίσι - Τόκυο κανείς μας δεν θα ανησυχούσε για το ποσοστό της ακτινοβολίας που λαμβάνει. Γιατί λοιπόν να ανησυχούμε για μία απλή ψηφιακή ακτινογραφία;

  • Είναι πιθανό να πονάει το δόντι στο οποίο μόλις τελείωσε η ενδοδοντική θεραπεία;

Το δόντι σας είναι πιθανό να εμφανίζει κάποια ευαισθησία για μερικές ημέρες μετά το τέλος της θεραπείας, ιδιαίτερα όταν έρχεται σε επαφή με τα δόντια της άλλης γνάθου. Στην περίπτωση αυτή τηρήστε τις ακόλουθες οδηγίες:

1. Κάνετε πλύσεις του στόματος και μπουκώματα με χλιαρό προς το ζεστό χαμομήλι για 3-4 ημέρες. Αυτό θα διαρκεί περίπου 10 λεπτά και θα επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 ώρες.

2. Αν χρειάζεται, πάρτε τα παυσίπονα που σας έχουν δοθεί για 3-4 ημέρες.

3. Μη χρησιμοποιείτε την περιοχή αυτή για μάσηση μέχρι να εξαλειφθεί τελείως η ευαισθησία αυτή.

  • Είναι απαραίτητη η ενδοδοντική θεραπεία των δοντιών πριν την τοποθέτηση προσθετικής εργασίας;

Στα δόντια με φλεγμονή ή νέκρωση του πολφού ασφαλώς ναι. Στα δόντια με υγιή πολφό η ενδοδοντική θεραπεία συνήθως δεν είναι απαραίτητη. Κατά τον τροχισμό όμως ορισμένων δοντιών με κλίση για υποδοχή προσθετικής εργασίας, απομακρύνεται η αδαμαντίνη και μεγάλο μέρος της οδοντίνης και είναι πιθανό μικρόβια να εισβάλλουν στον πολφό και να προκαλέσουν μελλοντικά φλεγμονή. Γι αυτό, μερικές φορές, γίνεται σκόπιμη ενδοδοντική θεραπεία ορισμένων δοντιών πριν την τοποθέτηση της προσθετικής εργασίας


  • Τι είναι η Ενδοδοντία;

Η Ενδοδοντία είναι η ειδικότητα της Οδοντιατρικής που ασχολείται με τη διατήρηση και θεραπεία του πολφού και των περιοδοντικών ιστών. Τα δόντια μας εκτός από το τμήμα που φαίνεται στο στόμα (μύλη) έχουν και το τμήμα που καλύπτεται από τα ούλα (ρίζα). Παρόλο που η εξωτερική επιφάνεια της ρίζας περιβάλλεται από σκληρούς ιστούς, στο εσωτερικό υπάρχει ένας σωλήνας , ο «ριζικός σωλήνας», ο οποίος περιέχει τον πολφό, δηλαδή αγγεία και νεύρα. Μικρόβια μπορεί να εισέλθουν στον πολφό, ως αποτέλεσμα τερηδόνας, κατάγματος ή άλλων καταστάσεων που μπορούν να βλάψουν τον πολφό. Όταν συμβεί αυτό, ο Ενδοδοντολόγος αφαιρεί το μολυσμένο τμήμα του πολφού για να σώσει το δόντι και να αποτρέψει την επέκταση της φλεγμονής. Μετά από επιτυχή ενδοδοντική θεραπεία το δόντι συνεχίζει να λειτουργεί στον φραγμό όπως πριν.

  • Τι είναι ο Ενδοδοντολόγος;

Ενδοδοντολόγος είναι ο οδοντίατρος που, μετά το πέρας των σπουδών του, έχει ακολουθήσει ένα αναγνωρισμένο διετές ή τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Ενδοδοντία. Πεδίο ενασχόλησης του αποτελεί η διάγνωση και αντιμετώπιση του οδοντικού πόνου, η πραγματοποίηση ενδοδοντικών θεραπειών (συντηρητικό και χειρουργικό κομμάτι) καθώς και η αντιμετώπιση του οδοντικού τραύματος.

  • Ποιο είναι το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας;

Το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας είναι πολύ υψηλό και αγγίζει περίπου το 90-95% των περιπτώσεων όπου η φλεγμονή βρίσκεται στα αρχικά της στάδια. Θα πρέπει να τονιστεί όμως, ότι σε περίπλοκες καταστάσεις το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι λίγο μικρότερο (75-80%).

  • Πόσα χρόνια κρατάει ένα δόντι που έχει ενδοδοντική θεραπεία;

Όσα και ένα άλλο δόντι. Γιατί με τη σωστή ενδοδοντική θεραπεία απομακρύνονται τα μικρόβια και τα τοξικά προϊόντα από το εσωτερικό του δοντιού με αποτέλεσμα την αποκατάσταση των φλεγμονών στους περιακρορριζικούς ιστούς. Επίσης η σωστή ανασύσταση της μύλης του δοντιού βοηθάει στην αποκατάσταση της μασητικής λειτουργίας του.

  • Είναι ασφαλής η ενδοδοντική θεραπεία;

Εκατομμύρια ενδοδοντικών θεραπειών πραγματοποιούνται κάθε χρόνο ανώδυνα, επιτυχώς και με ασφάλεια. Τα τελευταία χρόνια όμως, κυρίως στο διαδίκτυο υπάρχουν πηγές παραπληροφόρησης που υποστηρίζουν ότι η ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να προκαλέσει νοσήματα όπως καρκίνο και Αλτσχάιμερ. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς και στηρίζονται σε έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από 100 χρόνια. Αυτές οι μελέτες έχουν καταρριφθεί κυρίως λόγω του κακού σχεδιασμού τους, καθιστώντας αυτούς τους ισχυρισμούς ανυπόστατους. Στη σύγχρονη Ιατρική δεν υπάρχουν έγκυρα δεδομένα που να συνδέουν την ενδοδοντική θεραπεία με νοσήματα σε απομακρυσμένα μέρη στον οργανισμό μας. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι με τη διαδικασία αυτή αφαιρούνται μικρόβια μέσα από τα δόντια με αποτέλεσμα να καταπολεμάται η φλεγμονή που αυτά προκαλούν. Η ενδοδοντική θεραπεία αποτελεί ασφαλή διαδικασία που συμβάλει στη διατήρηση των φυσικών μας δοντιών. 

Παρακολουθείστε το αντίστοιχο βίντεο από τον American Association of Endodontists εδώ.

  • Τι γίνεται μετά τη θεραπεία;

Όταν ολοκληρωθεί η Ενδοδοντική Θεραπεία, μια αναφορά της θεραπείας σας αποστέλλεται στον οδοντίατρό σας. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί του για την αποκατάσταση του δοντιού σας μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο οδοντίατρος σας θα αποφασίσει για τον τύπο της καταλληλότερης αποκατάστασης που θα προστατέψει το δόντι σας.

  • Τι είναι το επεμβατικό μικροσκόπιο;

Η χρήση του επεμβατικού μικροσκοπίου τόσο κατά την Ενδοδοντική θεραπεία όσο και κατά τη Μικροχειρουργική δημιουργεί τις συνθήκες για ένα περισσότερο λεπτομερές αποτέλεσμα. Μέσω του μικροσκοπίου γίνεται εφικτή η επισκόπηση του δοντιού τόσο σε μεγάλη μεγέθυνση όσο και σε μεγάλο βάθος ώστε να είμαστε ακόμα πιο σίγουροι για το πόσο καλά έχει καθαριστεί το δόντι και το πόσο ερμητικά θα μπορούν να εμφραχθούν οι ριζικοί σωλήνες. Ιδιαιτερότητες στην ανατομία των δοντιών όπως επιπλέον ριζικοί σωλήνες και ρωγμές είναι πιο εύκολα ορατές, συνεπώς αρτιότερα διαχειρίσιμες.

  • Μπορεί με τη λήψη αντιβιοτικών φαρμάκων και μόνο να θεραπευθεί η φλεγμονή του πολφού;

Η απάντηση είναι, όχι. Και αυτό επειδή, όταν υπάρχει νέκρωση του πολφού, δεν υπάρχει κυκλοφορία του αίματος μέσα στη πολφική κοιλότητα με άμεσο αποτέλεσμα να μην μπορεί να φθάσει το αντιβιοτικό φάρμακο και να εξολοθρεύσει τα μικρόβια, τα οποία ζούν και αναπτύσσονται μέσα εκεί. Αντιβιοτικά φάρμακα χορηγούνται επιβοηθητικά από τους οδοντίατρους, μόνο όταν χρειάζεται να αντιμετωπισθεί μια οξεία φλεγμονή (απόστημα) μέσα στις γνάθους. Επειδή όμως οι ασθενείς δεν μπορούν να κάνουν σωστή διάγνωση του πόνου ή/και της φλεγμονής στη στοματική κοιλότητα είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον πόνο του ασθενή και χωρίς τη χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων. Φυσικά μετά την πάροδο τον οξέων συμπτωμάτων χρειάζεται να ολοκληρωθεί η ενδοδοντική θεραπεία προκειμένου να διατηρηθεί το δόντι στο στόμα.

Στοιχεία Επικοινωνίας 

Κωνσταντινουπόλεως 18-20

 Νέα Σμύρνη -17121

210 93 17 600

info@endodontic.gr 


Το ιατρείο λειτουργεί καθημερινά κατόπιν ραντεβου