Τραύμα

Τραύμα

Οι τραυματισμοί στο πρόσωπο και το στόμα δεν είναι σπάνιοι, η συχνότητά τους στο σύνολο του πληθυσμού είναι 1-3 %. Συχνότερα φαίνεται ότι τραυματίζονται παιδιά (ηλικία 12 ετών έχει τη μεγαλύτερη συχνότητα), με τα αγόρια να είναι περισσότερο επιρρεπή σε τραυματισμούς. Χαρακτηριστικά είναι αποτελέσματα μελέτης στον αμερικάνικο πληθυσμό όπου έδειξε ότι 1 στους 4 ενήλικες είχε υποστεί κάποιο τραύμα στα πρόσθια δόντια.

Η πρόγνωση καθορίζεται από το σημείο τραυματισμού για τους διάφορους τύπους τραύματος. Απαραίτητες πρώτες βοήθειες πρέπει να δίνονται το ταχύτερο δυνατό. Σε περίπτωση εκγόμφωσης ενός δοντιού, δηλαδή αν ένα δόντι βγει από το στόμα, κρίσιμη είναι η βοήθεια που δίνεται στο τραυματισμένο άτομο από τους γύρω του, παιδιά, γονείς, δασκάλους, προπονητές. Ιδανικά αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σε περίπτωση τραύματος στη στοματοπροσωπική περιοχή επικοινωνούμε άμεσα με τον οδοντίατρο ή τον ενδοδοντολόγο μας για να μας κατευθύνουν στις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να προβούμε. Το πρώτο κρίσιμο κομμάτι είναι η αντιμετώπιση του εκτάκτου. Το δεύτερο το αναλαμβάνει ο οδοντίατρος ή ενδοδοντολόγος με τα απαραίτητα οδοντιατρικά στάδια που πρέπει να πραγματοποιηθούν για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Τρίτον, εξίσου σημαντικό με τα δύο πρώτα, είναι η παρακολούθηση του περιστατικού για καταστάσεις που μπορεί να εκδηλωθούν σε ένα περιστατικό τραύματος και για αρκετό χρονικό διάστημα μετά το συμβάν, γι΄ αυτό είμαστε ιδιαίτερα τυπικοί στο πρόγραμμα των επανεξετάσεων που θα συστήσει ο οδοντίατρός μας.

Πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τραύματος στην στοματοπροσωπική περιοχή υπάρχουν στη δωρεάν εφαρμογή: IADTToothSOSmobileapp ή στο link: iadt-dentaltrauma.org

Είδη τραυματισμού στη στοματογναθική περιοχή


  • Τραυματισμός δέρματος, χειλιών, ούλων

Οι μαλακοί ιστοί ενδέχεται να τραυματιστούν σε ένα ατύχημα. Συνήθως αυτό που συμβαίνει είναι εκδορές και μελανιές. Οι τραυματισμοί αυτοί μέσα και έξω από το στόμα πρέπει να καθαριστούν το ταχύτερο δυνατό. Η αιμορραγία από τους ιστούς μπορεί να ελεγχθεί με πίεση. Ανάλογα με τη βαρύτητα του τραυματισμού αναζητούμε ιατρική ή οδοντιατρική βοήθεια.

  • Μετατόπιση δοντιού (πλάγια θέση, προς τα μέσα ή έξω)

Η μετατόπιση δοντιού χρειάζεται άμεση οδοντιατρική αντιμετώπιση. Προσπαθούμε να τοποθετήσουμε προσεκτικά το δόντι στην αρχική του θέση αν είναι εφικτό και το συγκρατούμε με ήπια πίεση με γάζα ή καθαρό χαρτομάντηλο. Επισκεπτόμαστε το συντομότερο δυνατόν τον οδοντίατρο καθότι οι πρώτες ώρες είναι κρίσιμες

  • Εκγόμφωση

Εκγόμφωση = η μερική ή ολική έξοδος του δοντιού από την θέση του στη γνάθο (φατνίο) λόγω τραυματισμού στο πρόσωπο.

Άμεση αντιμετώπιση της εκγόμφωσης μονίμου δοτιού:

  • Βρίσκουμε το δόντι και το κρατάμε από το άσπρο τμήμα του (αποφεύγουμε να το πιάνουμε από τη ρίζα)
  • Ξεπλένουμε το δόντι με σκέτο νερό (χωρίς απορρυπαντικό, σαπούνι ή αντισηπτικό)
  • Προσπαθούμε να τοποθετήσουμε το δόντι στο φατνίο (στη θέση του στο στόμα) αμέσως
  • Το συγκρατούμε με κομμάτι γάζας ή καθαρό χαρτομάντηλοστη θέση του μέχρι να φτάσουμε στον οδοντίατρο.
  • Τηλεφωνούμε άμεσα στον οδοντίατρό ή τον ενδοδοντολόγο μας για να προετοιμαστεί, το ταχύτερο, για την αντιμετώπιση του συμβάντος.
  • Σε περίπτωση που η τοποθέτηση του δοντιού στο φατνίο είναι αδύνατη, διατηρούμε το δόντι 1. μέσα σε γάλα, 2. σε δοχείο με φυσιολογικό ορό 3. μέσα στο στομα αν δε βρίσκουμε κάτι από τα προηγούμενα, έως ότου φτάσουμε στον οδοντίατρο.

Πρέπει να γνωρίζουμε, ότι ο χρόνος παραμονής του δοντιού έξω από το φατνίο, είναι καθοριστικός παράγοντας και όσο συντομότερα τοποθετηθεί το δόντι στη θέση του τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό επιτυχίας της επανεμφύτευσης.

Ένα νεογιλό δόντι (παιδικό) ποτέ δεν το επανατοποθετούμε!

  • Σπάσιμο δοντιού

Αυτή δεν είναι μια επείγουσα περίπτωση αλλά είναι σίγουρα μία κατάσταση που χρειάζεται αντιμετώπιση. Προσπαθούμε να βρούμε το σπασμένο κομμάτι και το φυλάσσουμε σε νερό ή γάλα (να μη μείνει στεγνό). Ο οδοντίατρος μπορεί να το κολλήσει πίσω στη θέση του. Χωρίς πανικό επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας το ταχύτερο δυνατό.

  • Κάταγμα γνάθου και αρθρώσεων

Η κατάσταση αυτή χρήζει άμεσης φροντίδας. Τηλεφωνούμε στα επείγοντα περιστατικά αν ο ασθενής έχει αδυναμία αναπνοής ή απώλεια των αισθήσεων. Τοποθετούμε τον ασθενή αν είναι αναίσθητος σε θέση ανάνηψης. Βεβαιώνουμε ότι ο ασθενής μπορεί να αναπνεύσει και δεν πνίγεται. Υποστηρίζουμε ελαφρά με το χέρι μας ή με ένα επίδεσμο τη γνάθο του. Πηγαίνουμε τον ασθενή στο πλησιέστερο νοσοκομείο το κείμενό σας. Κάντε κλικ και αρχίστε να πληκτρολογείτε.

Στοιχεία Επικοινωνίας 

Κωνσταντινουπόλεως 18-20

 Νέα Σμύρνη -17121

210 93 17 600

info@endodontic.gr 


Το ιατρείο λειτουργεί καθημερινά κατόπιν ραντεβου